Kaeser Blog

Fra skileik til verdenscup

Skrevet av Egil Krokan | Nov 7, 2025 1:21:30 PM

Når kuldegradene endelig kommer, må alt klaffe. For skisenterne starter vinteren i kompressorrommet. 

Det går et lettelsens sukk både i Hafjell og i Lommedalen når gradestokken kryper under null. For dem betyr kulda at produksjonen av sesongens viktigste råvare endelig kan starte. De skal lage snø. 

Vinteren er ikke noe skisenterne lenger venter på. De lager den selv. Med stadig mildere og kortere vintre står nemlig både næringsgrunnlag og skiglede på spill. Derfor er førjulstiden blitt høysesong for trykkluft i bakkene.

Slik bidrar trykkluft til snøproduksjon

Når kulda først kommer, gjelder det å utnytte hvert eneste minutt. For å lage snø trengs det i prinsippet bare vann, luft og kulde. Men i praksis er det presisjonsarbeid på høyt nivå.

Enkelt forklart, blir kunstsnøen til ved at trykkluft bryter ned vann i små, fine dråper og slynger dem ut i den kalde lufta. Der fryser de til, og treffer bakken som snø. Jo mindre dråper, jo raskere fryser de, og jo bedre snø får du. 

Snø er snø, tenker du kanskje. Løypemannskapet er nok uenig. For forskjellen på ulike snøtyper er faktisk helt avgjørende for planleggingen av sesongen. Det er for eksempel stor forskjell bare på natur- og kunstsnø.

Mens natursnøkornet danner sekskantede krystaller fryser kunstsnø inn mot midten og danner runde kuler. Tettheten til kunstsnøen er også rundt fire ganger høyere enn hos
natursnøen, noe som gjør den mer slitesterk mot vær, vind og stålkanter.

Dette ble kanskje litt vel snøteknisk, men poenget er at det krever enorm presisjon å lage bra snø. Og da kan ikke trykkluftproduksjonen overlates til tilfeldigheter. Det gjør den heldigvis ikke heller.

Servicetekniker Evgeni inspiserer trykkluftanlegget hos Hafjell.

Ingen verdenscup uten trykkluft

I Hafjell vet de alt om hvor avgjørende samspillet mellom vann, luft og kulde er. Når snøproduksjonen starter, må alt fungere fra første sekund.

– Kompressorene er lungene i snøproduksjonen. Det blir ikke snø uten dem, sier Ole Marius Granheim, ansvarlig for snøproduksjon i Hafjell.

I de olympiske bakkene over Gudbrandsdalslågen installerte skisenteret de karakteristiske gule KAESER-kompressorene før 2019/2020-sesongen. Siden har samarbeidet vært en fast del av vinterforberedelsene, og snøproduksjonen stabil.

– Serviceteknikeren fra KAESER kommer hvert år før sesongstart, går gjennom hele anlegget og gir oss en rapport med anbefalinger. Det fungerer veldig bra, og vi får gode råd om alt fra maskinromtemperatur til vanntilførsel, forteller Granheim.

Tre kompressorer forsyner anleggets sentrale luftnett med jevnt trykk til hundrevis av snølanser og kanoner. Hele systemet må gå knirkefritt for at snøen skal holde jevn kvalitet gjennom hele bakken.

– Vi har hatt veldig god erfaring med KAESER som samarbeidspartner. De er profesjonelle, forutsigbare og faglig sterke. Det gir oss trygghet når det virkelig gjelder, sier Granheim.

Én kompressor. Masse skiglede.

Der Hafjell håndterer verdenscup og internasjonale skiturister, handler det i Lommedalen Skisenter først og fremst om nærmiljø og skiglede. Bakken er et samlingspunkt i vintermånedene og en viktig arena for barn og unge.

Prinsippet for snøproduksjon er likevel det samme: ingen trykkluft, ingen snø. Og selv om dimensjonene er mindre enn i Hafjell, er presisjonskravene de samme. Trykkluften må være stabil, tørr og pålitelig for at snøproduksjonen skal gå som planlagt. 

– Vi kjøpte en brukt KAESER-kompressor i 2014, og den går som en klokke fremdeles, forteller Odd Arne Juliussen, driftssjef i Lommedalen Skisenter.

For en lokal aktør betyr det alt å ha utstyr som bare fungerer. En kompressor som starter hver gang, krever minimalt vedlikehold og holder energibruken nede, er helt avgjørende for driften. Rusk i maskineriet og ustabil snøproduksjon kunne fort fått store konsekvenser for sesongstarten.

– Det sier jo mye om kvaliteten, da, at kompressoren ti år senere fremdeles leverer som ny. Det er imponerende, kostnadseffektivt og gir en trygghet for oss som skal holde bakken i stand, avslutter Juliussen.

Snøproduksjon i Lommedalen Skisenter.